PSICÒLEGS A CASTELLDEFELS
TERÀPIA DE PARELLA I TERÀPIA SEXUAL
Les persones que decideixen estar en parella ho fan per diferents necessitats; amor, afecte, companyia, sexe, projectes de vida, posicionament social ... però totes ho fan amb la finalitat que això millori la seva vida individual i en previsió que tot anirà bé.
A més s'inverteixen moltes coses en la parella, temps, il·lusió, sentiments, diners, persones, familiars, esperances, amb la idea i el desig que siguin compensats amb bons moments i felicitat.
Però el més habitual és adonar-se que moltes vegades la vida en comú no és fàcil ni s'ajusta a les nostres expectatives.
Oblidem que les parelles les formem dues persones, cadascuna independent en pensaments, sentiments i accions, que per inèrcia ens anem separant en el dia a dia, i que si no treballem el manteniment de la unió, la distància entre cada un, amb el temps, va sent més gran, podent arribar a un punt en què no puguem trobar-nos.
La vida en parella és un desig que requereix tractar-lo com un deure, cal cuidar-la i atendre-la constantment perquè lo normal és que es desgasti i es debiliti en alguna de les seves àrees amb el pas del temps.
Si en una parella hi ha problemes recurrents no resolts, aquests tendeixen a dilatar-se en el temps i són font d'acumulació de malestar, conflictes i ressentiment entre les persones implicades.
Per això, és molt recomanable buscar un espai de teràpia comú el més aviat possible, per poder trobar solucions que resolguin aquesta situació perjudicial per a tots dos, ja que, si no, el pronòstic és que augmenti el malestar i el distanciament, i cada vegada sigui més difícil tornar a un camí comú.
La teràpia en parella ajuda a "trobar-nos", a tornar a conèixer-nos, a prendre decisions i fomentar recursos per relacionar-nos, comunicar-nos i construir els nostres camins futurs.
Les problemàtiques més freqüents que atenem en teràpia de parella són:
-
Dificultats en la comunicació, l'entesa o en la negociació
-
Gelosia, desconfiança o infidelitat
-
Distanciament o conflictes per desacords en la convivència
-
Pèrdua de complicitat i afectivitat en la parella
-
Insatisfacció o desinterès del temps comú de la parella
-
Conflictes no resolts en la història de parella
-
Inadaptació a canvis vitals (paternitat / maternitat, canvi de treball o de residència)
-
Pèrdua del projecte en comú
-
Dubtes sobre el manteniment de la relació
La teràpia sexual té com a objectiu conèixer les pautes disfuncionals en la interacció sexual i el desenvolupament d'elements que permetin una satisfactòria percepció de la vida sexual i de les relacions que mitjançant ella s'estableixin.
Requereix conèixer els factors que influeixen en l'aparició i el manteniment de la disfunció, que poden ser cognitius, emocionals, culturals, educatius o conductuals.
En parella, a més, els problemes sexuals poden ocasionar altres problemàtiques, com pèrdua de confiança, distanciament emocional o conflictes en la vida quotidiana, dificultats en la comunicació, incomoditat en la intimitat, etc.
Els problemes sexuals més habituals són:
-
Pèrdua d'interès en la vida sexual
-
Disminució o absència de desig sexual
-
Problemes en l'excitació sexual
-
Vaginisme o contracció muscular que impedeix la penetració vaginal
-
Dificultat per tenir o mantenir l'erecció
-
Presència de dolor en les relacions sexuals
-
Problemes amb l'ejaculació
-
Anorgàsmia o dificultats per sentir orgasmes
-
Aversió al sexe o rebuig sexual